Soorten crowdfunding

Het doel van crowdfunding is dat ondernemers aan een kapitaal kunnen komen zonder de tussenkomst van banken. Investeerders die investeren in crowdfunding projecten kunnen hier bepaalde beloningen voor krijgen. Hierbij kan je denken aan het delen in de winst, rentebetalingen, beslissingsrechten of kleine presentjes. Het verschil in de beloning van de crowdfunders heeft geleid tot verschillende soorten crowdfunding. De vier verschillende soorten crowdfunding zijn:

Op aandeel gebaseerde crowdfunding

Bij deze vorm van crowdfunding wordt er geïnvesteerd in het eigen vermogen van een onderneming. Door een bepaald geldbedrag te investeren in een bedrijf, ontvangt de investeerder een aandeel in het bedrijf. De aandelen kunnen naar verloop van tijd weer verkocht worden. Het rendement wat de investeerder ontvangt is afhankelijk van de omzet en/of winst die de onderneming maakt. Voor investeerders kan het rendement bij deze vorm van crowdfunding een stuk hoger zijn dan bij een lening wanneer het bedrijf goede resultaten boekt. Daarentegen loopt de funder meer risico , als het bedrijf geen winst maakt, krijgen zij geen geld uitgekeerd.

Op lening gebaseerde crowdfunding

Deze vorm van crowdfunding is sterk in op komst in Nederland. Voor bedrijven is het steeds moeilijker om een (volledige) lening via de bank te krijgen. Door investeerders te zoeken via de crowd/menigte kan een bedrijf/geldzoeker toch voldoende geld ophalen om te investeren in een project of product. De funders krijgen hun inleg na een bepaalde periode weer terug en ontvangen periodiek een bedrag op de geleende geldsom. De hoogte van het te investeren bedrag kan variëren. Het risico van deze vorm van crowdfunding ligt bij de vraag of de geldzoekende partij in staat is om het geleende bedrag terug te betalen.

Op beloning gebaseerde crowdfunding

Deze vorm van crowdfunding is niet direct waardevol voor investeerders die geld willen verdienen met crowdfunding. Op beloning gebaseerde crowdfunding wordt vooral ingezet door startende ondernemers die financiële middelen nodig hebben voor de lancering van een nieuw product of dienst. Indien er voldoende geld opgehaald is, kan er gestart worden met de vervaardigen van het productieplan. De investeerder krijgt de mogelijkheid om het product eerder of met hoge korting te kopen. Of ze krijgen een ander soort van kleine beloning zoals tickets. Deze vorm van crowdfunding is interessant voor de ‘early adopters’. Belangrijk te weten is dat de tegenprestatie vele malen kleiner is dan de investering.

Op donatie gebaseerde crowdfunding

Bij deze vorm van crowdfunding krijg je geen beloning of vergoeding. De geldzoeker zoekt investeerders om geld te doneren voor de realisatie van een goed doel.

Bedrijven en investeerders

Op lening en aandeel gebaseerde crowdfunding zijn vormen van investeringcrowdfunding , de op beloning en donatie gebaseerde crowdfunding hebben veel meer kenmerken van filantropische crowdfunding.

Bedrijven die op zoek zijn naar investeerders voor een op lening gebaseerde crowdfunding maken vaak gebruik van een crowdfunding platform die de geldlener en investeerders samen brengt. Deze organisatie zorgt ervoor dat het bedrijf die geld wilt lenen goed geanalyseerd en gecontroleerd wordt via bepaalde richtlijnen alvorens het project aangeboden wordt aan investeerders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *