Crowdfunding platformen

De crowdfunding platformen die internationaal, in Nederland of in België actief zijn kunnen onderverdeeld worden in aparte categorieën. De categorieën verschillen van elkaar in vorm van financiering (sponsoring of lening) en de uiteindelijke bestemming van het uitgeleende geld. Er zijn vele internationale platformen beschikbaar.

Platformen met het commercieel model

De eerste categorie platformen bieden de mogelijkheid aan bedrijven leningen aan te vragen en aan particulieren om te investeren in bedrijven. Let wel: de platformen hebben geen bankvergunning en zijn niet verantwoordelijk voor wanbetaling. Uiteraard doen de meeste platformen er alles aan om de leningen zo risicoloos te laten verlopen; ze zijn alleen niet juridisch aansprakelijk. Net zoals bij een ‘normale’ lening is crowdfunding een contract tussen een kredietnemer en een schuldeiser. Dit crowdfunding model wordt het commerciële model genoemd. Voorbeelden zijn:

  1.  Funding Circle
  2. Kapitaal Op Maat
  3. Knab Crowdfunding

In Nederland zijn nog wel een tiental platformen te vinden. Investeerders biedt een actueel overzicht.

Dit zijn dus platformen die leningen aanbieden voor zakelijke en particuliere doeleinden. Zowel bedrijven als particulieren die kapitaal nodig hebben voor bedrijfs- of consumentenkrediet kunnen bij crowdfunding platforms een aanvraag doen voor consumentenkrediet of bedrijfskapitaal. Op deze platforms staan – naast de aanvraag voor een lening – vaak diverse achtergronden van de verschillende bedrijven.

Naast leningen voor ‘westerse’ doeleinden zijn er ook platformen die actief zijn in microleningen- of microsponsoring met als doel ontwikkelingshulp. Deze platformen bieden mensen in ontwikkelingslanden de mogelijkheid kapitaal bij elkaar te krijgen voor een eigen bedrijf. Deze tak van crowdfunding is met name bekend geworden door koningin Máxima een actieve rol hier in speelt.

Platformen met het donatiemodel

Naast crowdfunding sites voor particuliere en zakelijke leningen, en platformen die actief zijn in crowdfunding voor ontwikkelingshulp, bestaan er ook crowdfunding platformen voor sponsoring. Deze platformen werken volgens het donatiemodel.

De platformen Indiegogo en Kickstarter zijn hier voorbeelden van en zijn bedoeld om de opstart van innovatieve producten, diensten en processen te steunen. Er is hier sprake van sponsoring, dus er worden geen leningen verstrekt. De personen die het project steunen worden vaak anders dan aflossing en rente beloond. Dit kan bijvoorbeeld met het product zelf zijn (als het eenmaal af is) of andere cadeau’s zoals pennen, mokken of T-shirts. Het bekendste product dat door middel van Kickstarter van de grond is gekomen is de Pebble Watch, een horloge die gekoppeld is met een smartphone.

Welk platform crowdfunding u gebruikt hangt sterk af van uw doel. Bent u van plan te investeren in ontwikkelingslanden, regionale of nationale ‘start-ups’ of innovatieve projecten? Wilt u als (startend) bedrijf bedrijfskapitaal lenen of zoekt u liever sponsoring voor een nieuw product? Voor maximaal resultaat – zowel een belegger als een bedrijf – is het verstandig dit eerst goed na te gaan.