Crowdfunding: aantrekkelijk voor iedereen!

Bedrijfskapitaal voor startende ondernemers, zonder bank.

Voor zowel bedrijven en particulieren is crowdfunding een erg aantrekkelijke vorm van lenen of beleggen. Het grootste voordeel is volgens de meeste mensen dat ‘het zoveel makkelijker gaat’ dan  geld lenen bij een bank. Er zijn geen grote partijen die overdreven streng toezicht houden op de financiering en de achtergrond van bedrijven.

Dit is erg aantrekkelijk voor sommige bedrijven, die geen last willen hebben van de strenge eisen die banken stellen.

Eenvoudig bedrijfskapitaal als startende ondernemer

Nu lijkt het of figuren die geen krediet bij de bank kunnen krijgen massaal gebruik gaan maken van crowdfunding. Het geld komt rechtstreeks van particulieren en de regels zijn vaak minder streng dan het banqaire systeem. Dit komt natuurlijk soms voor, vooral via de platformen waar particulieren ook leningen aan kunnen vragen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto. Echter, het merendeel van de aanvragen zijn van kleine bedrijven die willen uitbreiden en daarvoor kapitaal nodig hebben. Crowdfunding wordt ook gebruikt door beginnende ondernemers die een lening of subsidie nodig hebben om een bedrijf op te kunnen starten. Voor starters is crowdfunding als bedrijfsfinanciering ideaal omdat ze in de ogen van banken een groot risicoprofiel hebben.

Stimulatie van innovatie

Veel mensen kunnen samen innovatie stimuleren door crowdfundingDoordat startende bedrijven makkelijker aan geld kunnen komen wordt de groei van innovatie producten, diensten en processen gestimuleerd. Vooral via de platformen Kickstarter en Indiegogo worden innovatieve projecten en producten gesponsord en zijn al veel nieuwe producten op de markt gekomen die zonder crowdfunding geen schijn van kans hadden om aan kapitaal te komen. Startende ondernemers met innovatieve ideeën die geld willen lenen kunnen het best eerst naar crowdfunding mogelijkheden kijken voordat ze naar de banken stappen.

Crowdfunding is social media

Geld lenen en uitlenen wordt door crowdfunding socialer. Waar in het huidige financiële systeem iedereen elkaar wantrouwt, komt bij crowdfinanciering meer sympathie kijken. De verschillende crowdfunding platformen bieden bedrijven de mogelijkheid achtergrondverhalen te plaatsen, een profiel van de eigenaar toe te voegen en natuurlijk redenen te geven voor de lening. De beleggers kunnen zich eerst inlezen en een beslissing maken of ze het project willen steunen en of het rendabel genoeg voor hun is. Dit in tegenstelling tot banken, die een grote angst voor wanbetaling hebben en alleen aan het risico en hun eigen imago denken.

Een antwoord tegen banken

Spotprent crowdfunding en banken

Spotprent over crowdfunding en banken

De recente financiële crisis, in combinatie met de torenhoge bonussen die topmensen uit het bedrijfsleven zichzelf toeëigenen, heeft geleid tot een maatschappelijke afkeer tegen banken. Crowdfunding is het antwoord van de maatschappij: een massa mensen die gezamelijk geld uitlenen aan bedrijven. Gaat crowdfunding het banqaire systeem vervangen, en hoe gaan banken hierop inspelen?

Startende ondernemers die geld willen lenen kunnen het best eerst naar crowdfunding mogelijkheden kijken voordat ze naar de banken stappen. Bedrijven en beleggers bouwen door middel van crowdfunding een goede, positieve en menselijke band. Uiteraard moet er nog steeds rendement uit voortvloeien en wordt er nog steeds gelet op het risicoprofiel van de geldvragers.

Bij crowdfunding zijn er geen grote en bureaucratische instanties zoals banken die leningen beoordelen en daardoor innovatie afremmen. De gunfactor is terug in de financiële wereld.