Stappenplan Crowdfunding

Oriëntatie

Voordat u op zoek gaat naar een crowdfundingplatform dat bij uw ideeën past, is het belangrijk dat u duidelijk op papier heeft wat die ideeën zijn. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de platformen is dit van belang. Wat zijn uw ideeën omtrent crowdfunding? Voor welk bedrijf wilt u geld lenen? Wat maakt dat bedrijf zo uniek? Hoeveel geld heeft u nodig? En binnen welke tijd? Dit zijn allemaal vragen waar u hierbij aan kunt denken. U hoopt natuurlijk dat er veel mensen gaan investeren in uw onderneming maar dan is het eerst wel noodzakelijk dat mensen overtuigd zijn en weten waarin ze geld gaan investeren. Wees dus ook creatief, maak uw onderbouwing niet te lang en denk bijvoorbeeld ook aan het maken van filmpjes. Hierdoor zult u sneller interesse wekken bij eventuele investeerders.

 

Zoeken van een geschikt crowdfundingplatform

In Nederland zijn er ontzettend veel mogelijkheden wat betreft crowdfundingplatformen. Het is daarom van belang u goed te oriënteren. Wat is voor u belangrijk als het gaat om crowdfundingplatformen? Om wat voor vorm van crowdfunding moet het gaan? Hoeveel geld wilt u uitgeven aan de plaatsing van uw project op een platform? Dit zijn vragen waar u rekening mee kunt houden. Heeft u eventuele platformen gevonden, ga dan ook goed na of deze alle nodige vergunningen of ontheffingen hebben.

 

Vergunningen of ontheffingen

Heeft u een crowdfundingplatform gevonden? Ga dan goed na of dit platform alle nodige vergunningen of ontheffingen heeft. Of deze nodig zijn hangt af van de vorm van crowdfunding. Er zijn er vier te onderscheiden:

 • Doneren
  Mensen doneren geld aan een project, zonder dat ze hier wat voor terug krijgen. U zou doneren dus kunnen zien als een vorm van liefdadigheid. Mensen geven geld uit maar zien wel meteen waar hun geld aan wordt besteed.
 • Sponsoring / reward based
  Bij deze vorm van crowdfunding krijgt u wel iets terug voor uw bijdrage. Echter, deze tegenprestatie is niet financieel. De tegenprestatie  kan het product of de dienst zijn waar mensen zojuist hun geld in hebben geïnvesteerd.
 • Loan based
  U leent geld uit aan een project en dus een bedrijf of particulier. Als beloning krijgt u hiervoor rente op uw lening. Hierbij is financieel rendement cruciaal.
 • Equity based
  Investeren in een onderneming, met als compensatie dividend en waardevermeerdering van uw aandeel. Hierbij is het financieel rendement ook van belang.

Heeft u te maken met een van de twee bovenste vormen van crowdfunding, dan hoeven er geen vergunningen of ontheffingen te zijn.
Echter, wordt er geïnvesteerd in de vorm van verhandelbare aandelen en/of obligaties dan is een vergunning wel noodzakelijk. Er is in deze gevallen namelijk sprake van de aankoop van effecten (financiële instrumenten). De activiteiten die een platform verricht, moeten aangemerkt worden als het ontvangen en doorgeven van orders van geldgevers met betrekking tot die financiële middelen. Voor het verlenen van deze diensten is een vergunning nodig als beleggingsonderneming.

 

Leningen aan consumenten

Is het bij uw platform mogelijk voor consumenten om een lening te verkrijgen, dan moet uw platform een vergunning hebben voor het aanbieden van krediet. Is het hierbij ook nog zo dat de betaalstromen lopen via een elektronische geldinstelling waar uw platform mee samenwerkt? Dan is er mogelijk ook een vergunning voor het bemiddelen in betaalrekeningen nodig.

 

Leningen aan ondernemers

Is het via het platform voor ondernemingen mogelijk om een lening te krijgen? Dat moet er een ontheffing aanwezig zijn voor het bemiddelen in het aantrekken van opvorderbare gelden. Ook hierbij geld dat er eventueel een vergunning voor het bemiddelen in betaalrekeningen aanwezig moet zijn.

 

AFM vergunning

Financiële bedrijven, en dus ook crowdfundingplatformen, moeten een vergunning van de AFM hebben als ze bijvoorbeeld effecten, beleggingen of leningen aan consumenten aanbieden.

Omdat er al met al dus sprake is van een aantal verschillende vergunningen of ontheffingen, is het van belang dat u van te voren navraagt of controleert of deze aanwezig zijn bij het platform dat u in gedachten heeft.

Het schrijven van een pakkende uitleg
Voordat u een platform gaat benaderen is het van belang dat u duidelijk op papier heeft wat uw plannen zijn. Zo krijgt het platform een duidelijk beeld van u en uw onderneming. Het is belangrijk dat u uw verhaal met passie verteld. Het moet ook de mensen straks aan gaan spreken, op deze manier zullen ze sneller geld investeren. Onderbouw ook goed waarom u vindt dat uw bedrijf belangrijk genoeg is voor deze investering.

 

Eerste contact

Wat er nu nog moet gebeuren is het daadwerkelijk plaatsen van uw project op het door u gekozen platform. Dit kunt u zelf doen door een project aan te maken op het platform dat u heeft gekozen. Echter, het is misschien verstandig eerst contact op te nemen. Zo kunnen ze u duidelijk uitleggen wat de procedure is en wat u kunt verwachten. Het platform zal vervolgens naar uw aangeleverde gegevens kijken en bepalen of het geplaatst gaat worden of niet. Ook zullen ze wellicht kijken of vragen naar de achtergrondgegevens van uw bedrijf. Het platform moet namelijk zeker weten dat het voor de investeerders veilig is geld te investeren in uw bedrijf. Gaat het project geplaatst worden? Dan zal er in veel gevallen een basistarief staan voor het plaatsen. Zodra dit geld is ontvangen zal uw project geplaatst worden.

Deel uw project

U heeft nu uw eigen project opgezet. Nu nog op zoek naar investeerders. Investeerders die het platform van uw project vaker bezoeken, zullen uw project waarschijnlijk vanzelf tegenkomen. Echter, het is belangrijk zo veel mogelijk mensen te strikken. Probeer uw project dan ook zo vaak mogelijk te promoten en/of te delen. Denk hierbij aan social media. Dit wordt een steeds groter medium waar steeds meer mensen deel aan gaan nemen. Zo zullen dus ook steeds meer mensen te weten komen over het bestaan van uw project. En dat is wat u wilt. Echter, denk ook aan het offline promoten van uw project. Vertel uw verhaal bijvoorbeeld op bijeenkomsten en zorg dat mensen enthousiast worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *